Een keuken gebruiken in plaats van bezitten. Met dat concept wil Frans Pahlplatz de industrie veranderen. De Amsterdamse ondernemer timmerde de afgelopen jaren aan de weg met luxueuze op maat gemaakte keukens onder zijn label Eginstill en hoopt nu met zijn nieuwe onderneming Still een breder publiek te bereiken. 

Still is een circulair en modulair keukenconcept. Klanten kunnen kiezen uit drie verschillende stalen kastfronten, twee natuurstenen werkbladen en een selectie keukenapparatuur van Gaggenau. Zij kopen de naar hun wensen gemaakte keuken echter niet. “Bij Still werken we met een membership-model”, legt Pahlplatz uit. “Onze klanten worden geen eigenaar van de keuken, maar betalen maandelijks een vast bedrag voor minimaal 5 jaar.” 

Door dit model worden duurzame en stijlvolle keukens bereikbaarder voor een grotere doelgroep. “Vanaf 100 euro per maand kun je al een keuken bij ons samenstellen waardoor de Eginstill-kwaliteit en stijl ook haalbaar wordt voor mensen zonder grote portemonnee. Als ze geen gigantisch budget hebben, stappen mensen nu vaak naar de grote ketens voor een keuken. En veel mensen hebben daarom iets in huis waar ze niet helemaal blij mee zijn”, weet Pahlplatz. 

Keuken belandt niet in afvalcontainer

Hoewel de bredere toegankelijkheid van duurzame high-end keukens iets is waar Pahlplatz heel enthousiast van wordt, ligt zijn intrinsieke motivatie voor dit concept ergens anders. “Het is vooral de circulaire kant van het verhaal waar mijn hart sneller van gaat kloppen”, vertelt hij. 

Foto: Jasper Faber

Op het moment dat iemand met een Still-keuken gaat verhuizen, kan diegene verschillende dingen doen. Members kunnen ervoor kiezen om de keuken mee te nemen naar hun nieuwe woning en indien nodig uit te breiden, maar ze kunnen de keuken ook laten staan en het contract over laten nemen door de nieuwe eigenaar van de oude woning. Als geen van beide een optie is, dan neemt Still de keuken weer terug. 

“Door de keukens in eigen beheer te houden, weet ik zeker dat de materialen bij ons terugkomen en niet bij het afval belanden. Zo kunnen ze worden hergebruikt, totdat ze niet meer voldoen”, aldus Pahlplatz. Dit betekent ook dat er geen mogelijkheid is voor klanten om na een aantal abonnementsjaren toch eigenaar te worden van de keuken.

Voor Pahlplatz staat hergebruik voorop. “Per jaar worden in ons land bijna een half miljoen keukens verkocht en zo’n 380 duizend keukens vervangen. Praktisch al het restmateriaal van die keukens belandt in bouwcontainers, terwijl heel vaak op hetzelfde moment iemand anders precies die materialen nieuw aanschaft in een winkel. Dat klopt toch niet? Ik heb altijd al het gevoel gehad dat ik daar iets mee moest doen.”

Werken aan 100% circulaire keuken

Op dit moment zijn de keukens van Still nog niet 100 procent circulair, maar het bedrijf werkt eraan om circulariteit in de hele keten door te voeren: van productie tot installatie en hergebruik van onderdelen en accessoires.

Aanvankelijk was Pahlplatz dan ook van plan om 9 jaar geleden met Eginstill al te focussen op circulariteit, maar daar bleek de markt toen nog niet klaar voor. “En als ik achteraf terugkijk is dat misschien ook wel goed”, denkt hij. “Ik heb de afgelopen jaren door de weg die ik daarop met Eginstill ben ingeslagen, ontzettend veel geleerd over deze business. Nu dat bedrijf is gegroeid tot wat het moet zijn, met een internationaal klantenbestand en een team van dertig man, is er een stevig platform ontstaan van waaruit we Still kunnen lanceren.” 

Hij gelooft ook dat de markt inmiddels klaar is voor een duurzaam circulair concept. “Het idee ergens eigenaar van te moeten zijn is eigenlijk niet meer van deze tijd. Dat daalt ook steeds meer in bij consumenten, kijk maar naar het succes van concepten als Swapfiets. Waarom zou je nog eigenaar van een keuken willen zijn, terwijl je deze wellicht maar een paar jaar gebruikt?” 

“Ik denk dat heel veel mensen er inmiddels wel van overtuigd zijn dat dingen anders moeten, maar dat ze vaak niet weten waar ze moeten beginnen. Met Still willen we laten zien hoe het ook kan: dat je mooie dingen kunt gebruiken in het leven zonder ze te bezitten. En dat de wereld daar uiteindelijk ook een stuk mooier van wordt.”  

Lees meer over recyclen: